Thursday, February 2, 2012

Dettol si misiunea pentru sanatate

Posted by CRISTINA SIMA


Cu cit studiezi si citesti mai mult despre sanatate, cu cit stai de vorba cu mai multi doctori, cu atit ai tendinta sa devii ipohondra si germophobic (nu stiu daca are corespondent in limba romana, dar inseamna fobie de bacterii). Cu ipohondria m-am mai relaxat, nu mi se mai pare capat de lume daca imi apare vreo iritatie de la prea multe fructe sau daca imi creste tensiunea arteriala cind ma uit la un thriller. Dupa citeva apeluri la 112, cind m-am facut de ris cu glicemia scazuta si caderea de calciu, m-am hotarit sa nu mai apelez la tratament de specialitate decit daca simt ca mai am putin si dau coltul. Dar cu fobia de bacterii, hmmm... nu ma pot relaxa. Bine, sa nu va inchipuiti ca stau toata ziua cu dezinfectantul intr-o mina si cu servetelele in cealalta si alerg iubitul si ciinele, dezinfectind orice ar atinge cu mina, respectiv labuta.  Nu, nu fac (chiar) asa. Dar imi place, din cind in cind, sa dezinfectez lucruri (asta pe linga curatarea si dezinfectarea constanta a casei): de la laptop si carti, pina la pensule sau portofel . Nu am incercat sa dezinfectez si banii din el, dar cine stie... Astfel ca imi plac produsele care ucid, extermina si omoara bacterii. Am descoperit DETTOL de ceva vreme. Dar am aflat abia acum povestea produsului si despre beneficiile demonstrate in mediul spitalicesc inca din 1929. Albert Reckitt, impreuna cu doctorul W.C. Reynolds, specialist in bacteriologie, au inceput cercetarea si dezvoltarea unui dezinfectant antiseptic, denumit Lichid Antiseptic DettolAcest produs a fost testat la Maternitatea Queen Charlotte din Londra.
In 1933 testele clinice au fost finalizate si s-a descoperit ca noul Antiseptic Dettol a redus cu 50% decesul la nastere datorat infectiilor asociate. De-a lungul timpului, Dettol a lansat produse pentru igiena personala, produse de prim ajutor disponibile in farmacii, si, mai recent, produse de igienizare a suprafetelor. Printr-un studiu realizat la nivel national de catre Dettol (este si singura gama de produse antibacteriene recomandata de Societatea Romana de Pediatrie), am aflat ca, pentru 76% dintre romani, spalatul pe miini reprezinta cea mai buna metoda de protectie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii. Studiul Barometrul Igienei a urmarit identificarea principalelor  obiceiuri de igiena zilnica si a metodelor de preventie a infectarii cu diverse virusuri.
Romanii se pare ca inĊ£eleg importanĊ£a igienei personale, fiind constienti de riscuri si de metodele de evitare a contaminarii cu virusuri si bacterii. Spalatul pe miini este urmat ca si metoda de preventie impotriva infectiilor de aerisirea incaperilor (67%). De asemenea, in cadrul familiilor cu copii, metodele eficiente de lupta impotriva imbolnavirii si a raspindirii bacteriilor sint schimbarea prosoapelor cit mai des (58%) si consumul de fructe (57%).
Locurile cu risc de contaminare le vedeti aici:

Mi-a atras insa atentia, inovatia pe care o aduce Dettol NO TOUCH, un dispenser automat, cu senzor, pentru sapunul lichid dezinfectant. Acest sapun lichid distruge 99,9% dintre bacterii (de la Enterococcus Hirae - provoaca infectii ale bazinului si septicemie, Escherichia coli - provoaca infectii severe, Pseudomonas aeruginosa - provoaca infectii pulmonare, otite, pina la Staphylococcus aerus - care intra in corp prin zgarieturi sau taieturi si provoaca infectii cutanate, infectii ale tractului urinar, pneumonie sau septicemie). Asadar, cu bacteriile nu e de glumit.
Dispenserul arata asa, si mie, personal, mi se pare o gaselnita fantastica (nu mai trebuie sa dezinfectez recipientul sapunului lichid. Da, faceam si asta :):
Il am si acum in baie, si ceea ce imi place si mai mult este ca nu imi deshidrateaza miinile, la fel ca si alte produse antibacteriene. Si inca ceva: am aflat cu ocazia evenimentului de lansare ca nu ma spalam corect pe miini. Asadar, ca sa nu fie nici o nelamurire si ca sa fii sigura ca ai exterminat toate bacteriile care pot provoca o infectie, iata ce trebuie sa faci: freaca-ti fiecare parte a miinilor cu sapun antibacterian, inclusiv sub si in jurul unghiilor, timp de 20 de secunde. Atit dureaza pentru ca sapunul si actiunea de frecare sa desprinda si sa indeparteze microbii (Ai nevoie de un cronometru? Imagineaza-ti cintind "La multi ani" in tot acest timp — de doua ori), apoi clateste bine miinile sub jetul de apa curata.
Asta e tot!  Germs out!

0 comments: